Kajmak – słodki, wyjątkowy w smaku, idealny nie tylko jako dodatek, ale i sam w sobie! Nic dziwnego, że dodaje się go do wielu ciast i deserów – m.in. ciast bez pieczenia, torcików, brownie, przekładańców i tart. Poznaj najlepsze przepisy na ciasta z kajmakiem.
Kajmak – gęsta masa o karmelowym smaku, określany jest także jako masa krówkowa lub masa kajmakowa. Powstaje w wyniku gotowania mleka z cukrem lub, w prostszej wersji, puszki ze słodzonym mlekiem skondensowanym przez około 3 godziny. Kajmak, ze względu na swój wyjątkowy smak, dodawany jest do wielu ciast i deserów. Poznaj przepisy na najlepsze z nich!
Ciasto z kajmakiem bez pieczenia
Wśród ciast z kajmakiem wiele miejsca zajmują szybkie ciasta bez pieczenia, które, jak sama nazwa wskazuje, przygotujemy w krótkim czasie i bez użycia piekarnika! Są idealne na wizytę niespodziewanych gości, a także dla tych, którzy dopiero zaczynają przygodę z deserami i ciastami.
Na uwagę wśród ciast bez pieczenia zdecydowanie zasługuje przepyszne ciasto Mleczna Kanapka z kajmakiem i mlekiem w proszku! Ciasto znika ze stołu w mgnieniu oka, a jego smak pozostaje w pamięci na długo. Połączenie intensywnego smaku czekolady, słodkiego karmelu i mlecznego kremu na bazie mleka w proszku nie ma sobie równych. Wyjątkowego smaku całości dodają orzechy laskowe!
Spód ciasta jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Potrzebujemy do niego jedynie masła, okrągłych biszkoptów i kremu orzechowo-czekoladowego typu Nutella. Krem śmietankowy przygotowuje się na bazie mleka, masła, mleka w proszku i cukru z dodatkiem laski wanilii i masy krówkowej. Do polewy czekoladowej wystarczy czekolada deserowa i śmietanka 30%. Wierzch ciasta posypujemy pokruszonymi orzechami laskowymi.
Ciasta czekoladowe z kajmakiem
Kajmak idealnie łączy się z czekoladą! Ciekawym pomysłem na deser jest czekoladowe ciasto z dynią i kajmakiem. Ciasto dyniowe przygotowujemy na bazie puree z dyni, jajek, cukru i mąki pszennej z dodatkiem przyprawy Pumpkin Pie. Z kolei do ciasta czekoladowego potrzebujemy m.in. mąki pszennej, cukru, ciemnego kakao, czarnego kakao, maślanki, kawy, jajka i oleju. Krem kajmakowy przygotowuje się niezwykle łatwo – mieszając serek typu philadelphia z puszką masy kajmakowej.
Tarty z kajmakiem
Masa kajmakowa idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju tart z ciasta kruchego. Mogą to być zarówno tarty z dodatkiem kakao – o smaku czekoladowym, jak i klasyczne. Przykładem wyjątkowego połączenia smaków jest tarta banoffee bez pieczenia. Prezentuje się niezwykle okazale lecz to, co w niej najlepsze to jej wyjątkowy smak. Znajdziemy tu bowiem przepyszny spód z pokruszonych ciasteczek z dodatkiem masła i kakao, nadzienie z masy krówkowej, bananów i soku z cytryny, a także bitą śmietanę i sos toffi. To deser idealny na co dzień, ponieważ przygotowuje się go niezwykle szybko i łatwo. Stanowi idealny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Zachwycają się nim nie tylko najmłodsi, ale wszyscy miłośnicy wyjątkowego połączenia kajmaku, bananów i czekolady!
Sernik z kajmakiem
Co ciekawe, kajmak można także dodawać do klasycznych i popularnych ciast. Przykładem może być sernik z kajmakiem lub sernik Snikers. To idealna propozycja dla miłośników serników, ale także czekolady, toffi i chrupiących orzeszków! Ciasto jest przepyszne i ma intensywny karmelowy smak. Spód przygotowuje się w mgnieniu oka z pokruszonych herbatników. Kajmak dodaje się nie tylko do masy serowej, ale także na wierzch, razem z orzeszkami i czekoladą.